Gezond de avond rond

Afstudeerblog van MBO-studente Voeding & Voorlichting Liza Hop

De avondmaaltijd. Die lekkere maaltijd waar je al de hele dag al naar uitkijkt, of waar je wellicht de hele dag tegenaan hikt. Hoe je de avondmaaltijd ook ziet, het is een belangrijke bron voor voedingstoffen. Ga je voor een kant-en-klare maaltijd, hoe weet je dan welke gezond is? En wat is nou toch die Nutri-score? In dit blog komt het stuk voor stuk aan bod.

De gezonde avondmaaltijd

Volgens het Voedingscentrum bestaat een gezonde avondmaaltijd voornamelijk uit producten uit de Schijf van Vijf, omdat juist deze producten je helpen om voldoende voedingstoffen binnen te krijgen en om je fit en fijn te voelen. Zo bestaat een gezonde maaltijd uit veel groente, een volkorenproduct of aardappelen, vloeibaar vet en vis, peulvruchten, vlees ei of noten. Hier mag ook een toetje van fruit of magere/halfvolle yoghurt bij gegeten worden. Er valt binnen een vak van de Schijf van Vijf veel te kiezen, hierdoor is er veel variatie mogelijk voor een avondmaaltijd, wissel dus vooral lekker af. Ook zou je er nog voor kunnen kiezen om eens een dagje geen vlees te eten. Dit kan goed vervangen worden door peulvruchten, ei of noten.

Hoe herken je een gezonde kant-en-klaar maaltijd?

Kant-en-klaar maaltijden hebben nou eenmaal niet de beste reputatie als het gaat om de gezonde samenstelling van de maaltijd. Dit komt omdat de maaltijden vaak weinig groente en vezels bevatten en veel verzadigde vetten en zout. Ook de portiegrootte is niet altijd passend. Soms is het erg veel, wat overeten kan stimuleren terwijl het soms ook juist te weinig is waardoor je snel weer trek krijgt. Maar welke kant-en-klaar maaltijden zijn nou wél een gezonde keuze? Dit hangt helemaal af van de samenstelling, zie ook de tabel onderaan dit blog. Een gezonde kant-en-klaar maaltijd is te herkennen aan een aantal punten. De maaltijd bevat 400-700 kcal per portie en bevat daarbij minstens 150 gram groenten. Vlees, vis, ei, tahoe of tempé mag te vinden zijn in de maaltijd, maar dan maximaal 100 gram. Als dit er niet in zit, mag de maaltijd ook maximaal 25 gram noten of minimaal 60 gram peulvruchten bevatten. Verder bevat de gezonde kant-en-klaar maaltijd aardappelen of volkorengraanproducten, maximaal 15 gram vloeibaar vet en maximaal 2 gram zout of 2 kleine porties van ingrediënten die niet in de Schijf van Vijf staan. Meer weten? Deze punten staan beschreven in de criteria uit de richtlijnen van de Schijf van Vijf en zijn terug te vinden op de website van het Voedingscentrum. (https://www.voedingscentrum.nl/nl.aspx)

Nutri-score op de kant-en-klaar maaltijd

Als je in het schap kijkt tussen de vele kant-en-klaar maaltijden, dan zal je het maar zo kunnen tegenkomen: de Nutri-Score. Nutri-score is een voedselkeuzelogo dat met de kleuren groen, geel, oranje en rood in combinatie met de letters A tot en met E een oordeel geeft over de voedingswaarde van een product. De groene A is hierbij de gezondste keuze, en de rode E de minst gezonde keuze. Dit kan erg handig zijn om producten met elkaar te vergelijken binnen een schap, maar voor de kant-en-klare maaltijd is dit logo misschien iets minder nuttig als dat je misschien zal verwachten.

Nutri-score bekijkt de maaltijden namelijk niet op dezelfde manier als het Voedingscentrum. Producten krijgen punten op basis van hun voedingswaarden en ingrediënten per 100 gram, maar er wordt dus niet gekeken naar de hierboven genoemde punten die volgens het Voedingscentrum juist zo belangrijk zijn. Een goede Nutri-score (A of B) hoeft niet te betekenen dat de maaltijd daadwerkelijk gezond is volgens het Voedingscentrum, een peperoni pizza kan namelijk zelfs een B-score ontvangen! Andersom geldt het ook, een minder goede Nutri-score (D of E) hoeft niet te betekenen dat de maaltijd direct heel ongezond is, een kant-en-klare zalmsalade of zuurkool met worst kan deze score namelijk ook ontvangen door de vetten die het bevat. Het is dus goed zelf te kijken naar de samenstelling van de kant-en-klaar maaltijd en niet direct af te gaan op het lettertje dat de Nutri-score eraan hangt.

Dus, wat eten we vanavond? Hopelijk iets met veel groenten, een volkoren graanproduct of aardappelen, en vis, peulvruchten, vlees bereid in vloeibaar vet, ei of noten. Doen we er ook een toetje bij? Een heerlijke afsluiter zal een schaaltje fruit of magere/halfvolle yoghurt zijn. Liever kant-en-klaar? Prima! Maar kijk dan wel even naar de samenstelling van de maaltijd, wellicht is het bijvoegde kadertje wel een helpend middel hierbij. Eetsmakelijk!

Een goede maaltijd bevat…

Kcal400-700
GroentenMin. 150 gram
Vlees, vis, ei, tahoe of tempé Of Noten Of PeulvruchtenMax. 100 gram Of Max. 25 gram Of Min. 60 gram
Aardappelen of een volkoren graanproduct3-5 opscheplepels
Vloeibaar vetMax. 15 gram
Zout Of DagkeuzesMax. 2 gram Of 2 dagkeuzes

Bron: Het Voedingscentrum

Meer weten over de Schijf van Vijf en gezonde voeding? Bekijk dan eens deze video van het Voedingscentrum!